Pri toľkých sladkostiach sa hodí trošku zdravej stravy a športu samozrejme. Konečne som po dlhej dobe bola aj behať. Zabehla som síce len 4,5 km, ale začať nejak treba.
Rozhodla som sa preto ukuchtiť aj niečo zdravšie. V babičkinej záhrade je teraz cuketa, tak prišiel na ňu rad. Dnes sú to cukinové hranolky. :)
Na hranolky potrebujeme samozrejme cukinu/cuketu. Ja som použila 2 väčšie. Čítala som, že mladú netreba šúpať, preto som na niektorých nechala šupku (vôbec ju tam necítiť!).
Ďalej potrebujeme: 3 lyžice celozrnnej múky, soľ, korenie (najlepšie provensalské, alebo niečo podobné), 3 bielky, 3/4 hrnčeka strúhanky a 1/4 hrnčeka jemných ovsených vločiek.
Cukinu nakrájame na hranolky a polejeme trochou olivového oleja. Múku, soľ a korenie zmiešame v miske. Do ďalšej dáme vyšľahané bielka. A v tretej zmiešame strúhanku s ovsenými vločkami. A postujeme ako pri troj-obale. Takto obalenú cukinu ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ešte ich polejeme olivovým olejom a dáme piecť asi na 15 minút pri 200 °C.
Vychladnuté hranolky (u nás veľmi nestihli vychladnúť) som podávala aj s dipom. Urobila som jogurtový dip, keďže tatárska by náš zdravý úmysel len pokazila. Dip som urobila takto: rozmixovala som jogurt s bazalkou, cesnakom, korením, soľou a pridala som aj trochu horčice. Jogurt, ktorý som použila bol trošku nasladkastý, aj keď nizoktučný, teda aj dip bol sladko-slaný. Ale k hranolkám sa hodil a priam zvýrazňoval ich chuť.
Aj keď vyzerajú príliš zdravo, sú tieto hranolky veľmi chutné. A nemáte po nich žiadne výčitky ako pri hranolkách :D
Zajtra sa chystám na cukinovo-mrkvový koláč. :))
No comments:
Post a Comment