Sunday, 7 July 2013

rhubarb season (obdobie rebarbory)

Leto je krásne obdobie, obdobie kúpania, opaľovania, dovoleniek, ale aj obdobie čerstvého ovocia v záhrade. Už sa neviem dočkať šťavnatých broskýň. Teraz nám však dozrela rebarbora. A tak prišiel rad na rebarborový koláč. Urobila som dva druhy, jednoduchý sypaný a rebarborový cheesecake.



Sypaný rebarborový koláč

Tento druh koláča je veľmi jednoduchý a rýchly. (Jednoduchší je ešte aj o to, že ide o hrnčekový recept) Postačí zmiešať všetky suroviny do mrveničky a vysypať na plech. Aj napriek jeho jednoduchosti je výborný a s rebarborou je jeho chuť zaujímavá.

Na cesto zmiešame:  1 šálka polohrubej múky, 1 šálka ovsených vločiek, 80 g masla, 1/2 šálky kryštálového cukru, 1 lyžička prášku do pečiva. Cesto rozdelíme na dve časti, prvú dáme na spodok. Na cesto rozlejeme 200 g tvarohu, zmiešaného s vanilkovým cukrom, 1 žĺtkom a 1 lyžicou cukru. Na tvaroh poukladáme rebarboru a posypeme cukrom. Čerstvú rebarboru treba v prvom rade očistiť a nakrájať. Netreba ju vôbec predvárať, len zaliať vriacou vodou na také 3-5 min.  Nakoniec vysypeme na koláč zvyšok cesta a dáme piecť. Asi na 45 minút na 180°C.

Vychladnutý som ho podávala so zmrzlinou.:)


Rebarborový cheesecake


Z tohto pokusu vznikla veľmi zaujímavá chuť, jemná, sladká a zároveň trošku kyslastá. Pri mnohých receptoch som videla, že išlo len cheesecake, ktorý bol poliaty akýmsi rebarborovým džemom/sirupom. Skúsila som však rebarboru dať už priamo do cheesecake-u. A podarilo sa. :)

Recept.
Cesto sú rozdrvené sušienky s maslom: 250 g maslových sušienok a 100 g masla. Pridala som aj trošku zázvoru pre zaujímavejšiu chuť. Do rozdrvených sušienok pridáme rozpustené masla a vysypeme do tortovej formy. (Pozor, aby Vám pevne držala a maslo nevytieklo. Mne sa to stalo a nebola to príjemná vôňa.:D)
Plnka: 250 g tvarohu, 1 mascarpone, 1 pomazánkové maslo, 250 ml smotany na šľahanie, 3 vajcia a 1 žĺtok naviac, 150-200 g cukru, trochu citrónovej šťavy. Všetko zmiešame dohromady. Ide o trošku jemnejší cheesecake, až by som povedala, že nadýchanejší.
Rebarboru som zaliala vriacou vodou, zliala a posypala asi pol šálkou cukru. Takto som ju potom poukladala na sušienky. Chcela som, aby ostala na sušienkach. Avšak ako bola plnka jemnejšia vyplávala na povrch. Ale nevyzerá to nakoniec dobre aj takto. Na rebarboru som vyliala plnku a dala piecť do vyhratej rúry asi na hodinu.

Cheesecake necháme vychladnúť, dáme prípadne ešte aj do chladničky. V lete padne vychladený vhod. Na cheesecake som ešte vyrobila polevu. Nakrájanú rebarboru som dala do hrnčeka s vodou a s cukrom. Rozvarila a na hustenie pridala asi lyžicu škrobu. Trošku som ju prifarbila červenou farbou.

Osviežujúca limonáda. K rebarborovému koláču sa hodí nielen dobrá káva, ale aj limonáda. Ja som si urobila citrónovo-zázvorovo-mätovú limonádu.  :)




2 comments:

  1. Čítala som,že rebarbora by sa mala kombinovať s mliečnymi výrobkami...
    http://www.femme.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3176:rebarbora&catid=11:kuchynaaktualne&Itemid=15
    http://www.varime.sk/magazin/oblubena-zelenina-a-zaroven-burina-do-mucniku-jedine-rebarbora/
    takže u mňa vyhráva cheesecake :-)

    ReplyDelete
  2. Rebarbora je výborná. :) Dúfam, že sa cheesecake vydaril a chutil všetkým :)

    ReplyDelete