Thursday, 4 July 2013

gooseberry cake (egrešový koláč)


V našej rodine je sladké veľmi obľúbené a pečieme všetky. Tentokrát sem dávam koláčik, ktorý piekla moja sestra. Je to egrešový koláč. Ten sme piekli už pred rokom a vtedy to bol pre nás akýsi experiment, pretože sme netušili, čo čerstvé egreše na koláči urobia. Ale bolo to skvelé. Egreše so svojou kyslastou chuťou dali koláču sviežosť, teda je to vhodný koláč na leto.

Denča ho robila cez víkend a večer už neostal ani kúsok. Preto Vám sem pridávam aj recept, aby ste ho mohli vyskúšať.
Recept:
Na vanilkový krém potrebujeme 500 ml mlieka, 1 vanilkový struk, 6 žĺtkov, 100 g kryštálového cukru, 30 g hladkej múky. Vanilkový struk rozrežeme a vyvaríme v mlieku. Žĺtky s cukrom vyšľaháme a postupne primiešame múku. Teplé mlieko vleje k žĺtkom a necháme prevrieť. Kým puding chladne, pripravíme si cesto.
Na cesto: 280 g hladkej múky, štipka soli, 180 g studeného masla, 80 g práškového cukru, 50 ml šľahačkovej smotany. Všetky suroviny zmiešame a vyvaľkáme cesto na plech.
Cesto najskôr pečieme 20 minút tak, že naň dáme papier so strukovinami. Potom odstránime papier a na vychladnutý korpus nalejeme puding a egreše a dáme znovu piecť. (Kým to nie je :)))


No comments:

Post a Comment