Tuesday, 16 July 2013

rustical plum tart (vidiecky slivkáč)

Mať doma záhradku, ovocný sad a posadenú zeleninu je super. Najlepšie je ísť okolo a odtrhnúť si,napríklad slivku, len tak zo stromu. Avšak potom príde čas, keď dozrievajú všetky naraz. Vtedy sa zavára, varí džem a samozrejme pečie. U nás teraz dozreli slivky, tieto zrejú medzi prvými. Na zaváranie ich veľmi nepoužívame, preto som upiekla koláčik.
Ide o jednoduchý a ľahký koláč, vhodný na leto. Nedala som na slivky toľko cukru, tým sú trochu kyslasté. Ale tak príjemne. Ideálny s hrnčekom studeného mliečka.


Recept:
1 šálka celozrnnej múky (ale môžete aj obyčajnú)
1/2 šálky polohrubej múky
2 lyžice cukru (ja som používala hnedý)
1 vajce
štipka soli
asi 1/2 šálky masla
studená voda
2 lyžice múky, 2 lyžice ovsených vločiek, 2 lyžice cukru, 1 lyžica podrvených mandlí
slivky, cukor na posypanie a vajce na potretie

Zmiešame múky, cukor, vajce, maslo, soľ a pridávame vodu, aby vzniklo konzistentné cesto. Cesto obalíme do fólie a necháme pol hodinu odpočívať.
Potom ho rozdelíme na dva bochníky a vyvaľkáme na väčší kruh. Do stredu (ale necháme voľné miesto od kraja asi 3 cm) nasypeme múku zmiešanú s ovsenými vločkami, cukrom a mandľami. Na to poukladáme nakrájané slivky, posypeme cukrom a kraje zahneme. Pečieme pri 200-250 °C asi 40 min. (alebo kým to nie je)





Nejde o klasický slivkový koláč, ale je skutočne chutný. :)


No comments:

Post a Comment