Friday, 16 August 2013

gnocchi with tomato sauce (gnocchi s rajčinkami)

Tentokrát som kuchtila obed pre mňa a priateľa. Keďže ja mäso veľmi nemusím, rozhodla som sa pre gnocchi s rajčinovou omáčkou. Nejde o nič ťažké, ani zložité. Pracnejšie sú len gnochci, keďže som robila domáce. Ale výsledok stojí zato, sú jemnejšie a lepšie než kupované, a teraz sa mi obzvlášť podarili :)


Recept:

Gnocchi - asi 500 g zemiakov, 100g hladkej múky, 1 veľké vajce, soľ a lyžicu syra (ja som použila goudu).
               Najskôr uvaríme zemiaky v šupke, necháme trochu vychladnúť a prelisujeme. Ja som ich strúhala na jemnom struháku. Pridáme ostatné suroviny a vymiesime jemné, ale nelepivé cesto. Vytvarujeme gnochci a dáme variť do vriacej posolenej vody. Gnocchi sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Opláchneme ich ešte v studenej vode a polejeme olivovým olejom.

Rajčinová omáčka - 6-7 rajčín, 3-4 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, 1 lyžicu horčicu, 2 lyžičky cukru, olivový olej.
                Rajčiny pokrájame na štvrtiny. V mise ich zmiešame s ostatnými surovinami a dáme do zapekacej misy, ktorú potrieme olivovým olejom. Všetko dáme piecť asi na 15-20 minút. Hneď ako ju vytiahneme, pridáme gnocchi. Podávame so strúhaným syrom. K tejto omáčke by sa hodila aj mozarela.




Keďže som už miesila zemiakové cesto, rozhodla som sa ako dezert urobiť slivkové gule. Takže som si odobrala trochu zemiakov, pridala múku, vajce, cukor a vymiesila cesto. Plnila som ho slivkami a broskyňami. Gule som vyvarila, poliala maslom a posypala orechmi s cukrom.
Gule som na záver poliala ešte so slivkovo-broskyňovou omáčkou: skaramelizovala som cukor, pridala pokrájané slivky, broskyne, trochu vody a varila. Na záver som ju trošku zahustila pudingom.




Ako od babičky :)

No comments:

Post a Comment