Friday, 30 August 2013

Cheesecake with almond and caramel (cheesecake s mandľami a karamelom)

Prvýkrát som tento recept robila asi pred dvomi týždňami, ale žiaľ sa zjedol skôr ako som ho stihla pofotiť. Teraz sa našla vhodná chvíľa urobiť ho znovu, už aj s fotkami. Ja osobne mám cheesecake rada, aj keď je dosť sýty (a tento karamelový, obzvlášť). Mám rada sušienkový korpus, no teraz som skúsila urobiť vlastné cesto. Ide o klasické maslové cesto, na ktoré som nasypala mandle s karamelom. Karamel - karamelovú omáčku - som tiež robila domácu. Bola som na ňu veľmi hrdá, pretože je chutná a zostane tekutá. Teda, ak ju nezjiete skôr, vydrží v chladničke dlho, a stále tekutá.


Takže k receptom. Začnem karamelom. Chuť karamelovej omáčky/polevy veľmi závisí od použitého cukru. Robila som ho dvakrát, pri oboch bol výborný, ale chutil trochu inak. Naposledy mi pripomínal chuť kroviek.
Homemade karamel: 1 šálka cukru (ja som použila hnedý), 1/3 šálky vody, 1/2 šálky smotany na šľahanie, asi 50 g masla, 2 lyžičky kukuričného škrobu.
Najskôr v hrnci zmiešame cukor s vodou a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme smotanu na šľahanie, maslo a pomaly škrob. Varíme, kým karamel nezačne hustnúť, do konzistencie akú chceme. Ak by sa Vám zdal príliš hustý, pridajte smotanu na šľahanie.




Cheesecake:
Korpus: 1 šálka hladkej múky, 150 g masla, 1 vajce, 2 lyžice cukru, trochu mlieka.
Všetky suroviny zmiešame do nelepivého cesta a vyvaľkáme do formy. Ja som na cesto nasypala ešte opražené mandle a poliala to karamelom. Takto som to dala piecť pri 180 °C asi na 12-15 minút.
Ďalej na cheesecake potrebujeme: 1 mascarpone, 1 tvaroh, 3 vajcia, 2 biele jogurty (najlepšie grécke, teda hustejšie), 4 lyžice cukru (ale radšej podľa chuti, teda závisí aj do jogurtov, či tvarohu).
Všetky suroviny zmiešame a vylejeme už na predpečený korpus. Môžeme ešte poliať karamelom. Pečieme pri 180 °C asi hodinu. Alebo dovtedy, aby sa plnka netriasla. Nemusí byť úplne hustá, pretože ona ešte stuhne, keď sa vychladí.
Podávame s opraženými mandľami a so super karamelom. mňamka :)
Prvýkrát môj cheesecake vyzeral takto. :) Avšak viac fotiek som nestihla.
druhýkrát








No comments:

Post a Comment