K slnečnej nedeli strávenej na teraske neodmysliteľne patrí chutný dezert. Tým, že je čas jahôd a rebarbory a v záhradke nám rastú hojne rozhodovanie nebolo ťažké. Keďže sa teploty blížili k tridsiatke muselo to byť osviežujúce a tak bol tvarohovo-rebarborový koláč tá správna voľba.
Žiadny recept ma neoslovil, preto som receptíky skombinovala.
Suroviny na cesto: 300g hladkej múky, 200g polohrubej múky, 100g cukru, 1 prášok do pečiva, štipka soli, 2 vajcia, 1 Hera, šťava z pol citróna, (asi) 1 dl mlieka. Všetky sa zmiešajú dohromady a odložia do chladničky. Medzitým som si pripravila plnku.
Čerstvú rebarboru (asi 500 g, alebo podľa chuti) som ošúpala a chvíľu povarila. Po vychladnutí ju zasypeme cukrom (200g kryštálového cukru a 2 vanilínové cukry). Kým mi chladla rebarbora, uvarila som puding z 400 ml mlieka, 1 Zlatého klasu a z 2 žĺtkov.
Do vychladnutého pudingu pridáme 250 g ricotty (môže byť aj tvaroh), 50 g masla a vyšľahané 2 bielky.
A vrátime sa k cestu, ktoré rozdelíme na 2 časti (2/3 a 1/3). Vyvaľkáme cesto a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto poukladáme rebarboru a na ňu vylejeme plnku. Zvyšok cesta som vyvaľkala a vykrojila srdiečka. Vykrojené srdiečka som nakoniec poukladala ešte na vrch a potrela vyšľahaným vajíčkom, aby mali zlatistú farbu. Ale komu sa nechce hrať so srdiečkami, stačí ak na vrch poukladáte šulance do mriežky. :) Koláč pečieme na 170°C asi hodinku.
Zostalo mi cesto, ktoré som nemohla vyhodiť. Preto som ním vystlala malú keramickú misku. Na cesto som okrem rebarbory dala aj pár jahôd a zaliala plnkou. Na vrch som poukladala srdiečka, potrela vyšľahaným vajíčkom a dala piecť.
Kombinácia jahôd a rebarbory je tiež výborná, preto kto má viac jahôd, nech určite vyskúša.
K dezertu sa väčšinou pije kávička, ale v lete lepšie padne chladená limonáda. Jahody zo záhradky sa núkali na výbornú jahodovo-bazalkovú limonádu. Nie je to nič ťažké. Stačia nám čerstvé jahody, bazalka, citrón, trochu hnedého cukru a čerstvá voda. Najskôr som rozmixovala jahody s cukrom, aby vznikol sirup. Ďalšie jahody som len rozdrvila. Všetko som dala do džbánu a pridala aj nasekané bazalkové listy a citrónovú šťavu. Nakoniec zaliala vodou. Dobrý by bol aj ľad, ktorý som ja však nemala.
Koláčik a limonáda chutila celej rodiny a odporúčam vyskúšať, nielen v nedeľu. :)
No comments:
Post a Comment